Hallo,

Leuk dat je hier bent! Ik ben Yvonne. Begin 30, PhD student, sportief, doe een poging tot muzikaliteit en gezond leven en blog over de dingen die me bezig houden. Wees welkom en voel je vrij om te reageren.

(Een ander) Schuldgevoel

In een koffietentje met mijn laptopje, een chai latte, een biologische yoghurt met granola voor mijn neus en knallen. Zo zien mijn vrijdagen er uit. En de laatste tijd steeds vaker ook een dagdeel van de zaterdag of zondag.

Om het gevormde beeld iets bij te stellen: ik heb een HP en de chai latte wordt snel ingeruild voor liters thee. Eveneens zit er geen knotje bovenop mijn hoofd. Dat terzijde.

Februari was een drukke maand en af en toe een ochtendje werken in het weekend leek mij een goede manier om hier mee om te gaan. Perfect te verantwoorden ook, want mijn vrijdagen zijn door mijn fysio vaak maar halve dagen. Het werkte ook goed. Doordat het ‘extra’ uren waren voelde ik geen tijdsdruk en schreef ik makkelijker. Bovendien ging ik ergens werken waar mensen mij thee en een lekkere lunch kwamen brengen. Hartstikke weekend toch?

Nou verwacht je wellicht dat dit stukje zich vervolgd met een verhaal over hoe het verkeerd uitpakte en dergelijke. Maar nee. De drukke periode ging voorbij. Ik werkte een weekend niet en vond dat wel prima. Ik werkte nog wat weekenden niet en er kwamen wat vrije dagen tussendoor. En toen stak het de kop op: het schuldgevoel.

Ook al hoef ik niet perse in het weekend te werken om een deadline te halen, ik kan toch prima een ochtendje werken als ik daarmee sneller mijn werk aflever? Sneller het een klaar, betekent sneller aan het volgende beginnen, betekent meer onderzoek in vier jaar kunnen proppen.

Ik gooide het schuldgevoel in de groep tijdens de koffiepauze en werd voor gek verklaard door mijn collega’s. Precies de reactie die ik wilde hebben. Even een reality check. Aan de andere kant weet ik dat een andere groep collega’s me volledig begrepen zou hebben. Het is geen raar fenomeen onder PhD’s. Alleen misschien wel voor een Nederlander in haar tweede jaar.

Over twee weken ga ik op vakantie. Drieënhalve week. Ik werkte gistermiddag even een paar uurtjes. Ik deed een nieuwe versie van een paper de deur uit. Toch weer een stukje schuldgevoel afgekocht.


Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Instagram
Follow
Mailinglist
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl