Hallo,

Leuk dat je hier bent! Ik ben Yvonne. Begin 30, PhD student, sportief, doe een poging tot muzikaliteit en gezond leven en blog over de dingen die me bezig houden. Wees welkom en voel je vrij om te reageren.

Vorm

Het is alweer acht maanden geleden dat ik geopereerd werd aan mijn schouder. Het 'standaard herstel' zou zo'n 6 tot 9 maanden moeten duren. Doordat er bij mij veel gerepareerd moest worden en mijn schouder daar niet heel relaxt op reageerde, duurt het langer. De nieuwe schatting werd 12 tot 15 maanden. Dat is nog lang, maar het herstel is merkbaar en gaat af en toe met een sprongetje waar ik heel blij van word. Ondertussen doe ik weer alles wat ik vlak voor de operatie ook deed en, behalve soms tijdens yoga, zonder hinder van mijn schouder.

Ik was gewend om drie keer per week te sporten; twee keer volleybal, een keer hardlopen. (De enige yoga vorm die ik met goed gevoel kon en kan doen, yin yoga, is geen sport te noemen.) Drie maanden voor mijn operatie moest ik stoppen met volleybal. Ik ging een extra keer per week hardlopen om dit een beetje te vervangen. Ik kwam in die maanden wat aan en hoewel ik daar niet blij mee was, accepteerde ik het, want ik wist wat er nog zou komen. Een dag voor de operatie schopte ik mijn weegschaal onder mijn bed. Ik mocht er de komende maanden niet op staan, want dat zou me ongetwijfeld niet beter laten voelen.

Na twee maanden kon ik weer fietsen, wat betekende dat ik in ieder geval weer iets bewoog. Een dagje werken betekent voor mij dat ik 70 minuten op de fiets zit. Heen en weer naar de fysio is 80 minuten als ik door fiets. De eerste keer dat ik deze afstanden weer fietste, merkte ik hoe zeer niet alleen mijn conditie, maar ook mijn spieren achteruit waren gegaan. Nog voordat ik vanuit Zeist terug was in Utrecht had ik spierpijn. Ondertussen was mijn kast al aangevuld met net iets wijder zittende bovenkleding.

Een kleine vier maanden na mijn operatie sportte ik weer voor het eerst. Ik begon twee keer per week te spinnen. Ik keek eens een keer echt naar mijn lichaam en concludeerde dat ik ook letterlijk mijn vorm kwijt was. Ik ben niet een enorm atletisch gebouwd persoon, maar je kon voor mijn operatie wel zien dat ik sportte. Dat was weg en in mijn ogen zag ik er uit zoals ik me de zomer gevoeld had: couch potato. Weer sporten betekende ook weer op de weegschaal mogen staan. Twee kilo er bij. Dat was alles. Maar die vórm! Hoewel sommige mensen waarmee ik er over sprak tegenwerpingen hadden, bevestigde een eerlijke opmerking hier en daar mijn waarneming.

Het spinnen hield ik zo'n anderhalve maand vol. Daarna durfde ik weer een keer te proberen of ik kon hardlopen en dat ging goed, dus ging per direct de schaar in het pasje van de sportschool. Ik pakte de mp3'tjes van Evy er maar weer bij en stapte bijna halverwege het schemaatje naar de 5 kilometer weer in.

Ondertussen ben ik een schemaatje verder en komt de 10 kilometer dichtbij. Ik loop drie keer per week en vind het heerlijk. Bijkomend voordeel is dat ik die twee kilo en nog wat meer ondertussen weer kwijt ben. Alleen die letterlijke vorm, die is er nog niet helemaal. Mijn vetverbranding streeft mijn spieropbouw voorbij, Gevolg? Het wordt tijd voor een nieuwe spijkerbroek, mijn laarzen zitten wijder om mijn kuiten en ik heb geen kont meer. Voor de letterlijke vorm zal ik dus nog wat geduld moeten hebben, maar het belangrijkste is al bereikt: ik zit figuurlijk zó veel lekkerder in mijn vel!


Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Instagram
Follow
Mailinglist
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl